Pengenalan Keropok Lekor - Dynar Lekor - Btb Lekor

Dynar Lekor – Btb Lekor

Dynar Lekor BTB Lekor Keropok Lekor Keju #No1 Terengganu Keropok Lekor Keju Keropok Lekor Keju Keropok Lekor Terengganu Keropok Lekor Original Keropok Lekor BTB BTB Lekor Bukit Tok Beng keropok lekor recipe resepi keropok lekor keropok lekor terengganu sejarah keropok lekor keropok lekor terengganu paling sedap keropok lekor bukit tok beng keropok lekor kelulut keropok lekor kemaman keropok lekor cheese bukit tok beng keropok lekor online keropok lekor bukit tok beng gps keropok lekor tok beng online keropok lekor terengganu online pembekal keropok lekor terengganu resepi keropok lekor terengganu paling sedap sos keropok lekor terengganu harga keropok lekor terengganu how to make keropok lekor terengganu pemborong keropok lekor terengganu keropok lekor cheese
Dynar Lekor kini boleh didapatkan secara atas talian
June 25, 2016

Keropok Lekor atau juga dikenali sebagai keropok batang merupakan salah satu makanan tradisional yang terkenal di Malaysia terutama sekali di Terengganu. Keropok Lekor diperbuat daripada isi ikan air laut yang dicampur sagu dan juga sedikit garam. Terdapat juga sesetengah resepi yang mencampurkan sekali tepung kanji ke dalam adunan sebelum keseluruhan adunan itu diuli dan digentel panjang bertali sebelum direbus di dalam air yang panas mendidih. Namun,yang uniknya di Dynar Lekor, keropok yang dihasilkan tidak direbus malah terus digoreng tanpa rebus. Tambahan lagi, bentuk yang dihasilkan juga tidak seperti keropok lekor biasa yang selalu kita nampak.

Keropok Lekor yang telah siap direbus atau digoreng boleh terus dimakan sebaik sahaja diangkat dan akan menghasilkan satu rasa yang lebih sedap apabila dicecah bersama air lada(sos). Pada kebiasaannya, keropok lekor tidak akan dapat bertahan lebih lama sekiranya tidak diletakkan dalam peti sejuk. Namun, hasil inovasi yang dilakukan oleh pihak Dynar Lekor dengan memperkenalkan konsep goreng tanpa rebus dan juga keropok sejuk beku, keropok mampu bertahan 24 jam walaupun berada luar peti sejuk.

Memang sukar untuk dinafikan bahawa negeri Terengganu cukup terkenal dengan keropok lekor yang dihasilkan. Bukan sahaja ia cukup sedap dimakan, malah ia juga sejenis makanan ringan yang berkhasiat. Tidak hairanlah, apabila tiba sahaja musim cuti persekolahan, kedai yang menjual keropok lekor di Terengganu ini akan diserbu oleh orang ramai. Deretan bas dan kereta yang menuju ke kedai-kedai keropok yang terkenal di negeri ini merupakan satu fenomena biasa yang dapat dilihat apabila musim cuti persekolahan tiba.

×